Praktische informatie voor reizen naar Albanië
De rubrieken hieronder bevatten praktische informatie die je kan helpen bij het plannen van een reis naar Albanië. Ze zijn met opzet beperkt gehouden en bevatten enkele kernelementen waarmee je veel geld kan uitsparen.
Veiligheid
Dit is de negatieve mythe die mensen ervan weerhoudt om een bezoek aan Albanië te overwegen. Door de jaren afzondering van de rest van de wereld, de pennenvruchten van schrijvers die het beu waren om over de Italiaanse maffia te schrijven en de turbulente jaren die volgden op de transitie van dictatuur naar democratie werd Albanië met een negatieve perceptie opgezadeld. De naam Albanië roept een gevoel van onveiligheid op. Niets is echter minder waar. Het is in Albanië even veilig, zo niet veiliger dan bij ons.
De twee meest gevaarlijke elementen in Albanië zijn het verkeer én de voetpaden. Het verkeer: omdat verkeersregels eerder als suggestie worden opgevat. De voetpaden: omdat men het niet nodig acht bij werken, van welke aard dan ook, de “werf” op een deftige manier af te bakenen.
Reizen naar en in Albanië
Er zijn tegenwoordig verschillende verbindingen mogelijk. Uit Brussel vertrekken rechtstreekse vluchten naar Tirana. Uit Trieste, Brindisi en Bari varen er ferry’s naar Durres en Vlora. Maar als je een goede raad wilt? Indien je het verkeerssysteem niet gewoon bent, of je mist de ervaring om een wagen in extreme omstandigheden te besturen, kruip dan in Albanië niet achter het stuur.
Als je ongevallen wilt vermijden is het meer dan noodzakelijk om je compleet op het verkeer te concentreren. De chauffeur zal bitter weinig van het prachtige landschap waar hij door rijdt kunnen genieten. De bewegwijzering is redelijk tot goed. Voor zover je van A naar B rijdt. Maar eenmaal in B aangekomen zal je knarsetanden om je eindbestemming te bereiken. De weg vragen is door de taalbarrière een uitdaging op zich. Straatnamen bestaan wel, maar hangen zelden aan de muren waar ze thuishoren etc. Geniet van je reis. Geniet van het land. Laat je rijden.
Accommodatie
Dit vind je in alle soorten en normen. De meeste Albanese hotels zijn kleinschalige familiebedrijfjes. Er zijn ondertussen heel goede hotels beschikbaar. Maar er zijn er ook waar je liever aan voorbij gaat. De gulden regel is dat, als je westers comfort wenst, je er een bijna of gelijkaardige westerse prijs voor betaalt.
Geld en betalen
De Albanese munt is de Lek. 1 Euro is ongeveer 120 Lek. Geldautomaten vragen je meestal of je het bedrag in Euro of in Lek wenst te ontvangen. Overal kun je in Euro betalen en je krijgt het wisselgeld, naargelang de situatie, in Euro of in Lek. Kredietkaarten als Visa en Mastercard worden redelijk verspreid aanvaard. Maar in kleinere lokale zaken en/of restaurants doe je er goed aan om vooraf te vragen of je een betaalkaart kunt gebruiken..
Eten en drinken
Dat is geen probleem en het goedkoopste element op je reis. Toegegeven, Albanië is nog ver van een Michelin ster. De keuken is echter heel smakelijk en met zorg en liefde bereid. De ingrediënten zijn super vers. Bio is bij ons een luxe. In Albanië is dat de norm. Proef ook van de heerlijke Albanese wijnen en laat je verleiden door een Raki. Dit drankje kun je met Grappa vergelijken. Alleen is het wat koppiger.
Formaliteiten
Voor Albanië hebt je voldoende aan een identiteitskaart. Een paspoort is niet verplicht. Maar let op, of je nu met een identiteitskaart of paspoort reist, in beide gevallen moet het document nog minstens drie maanden geldig zijn na je aankomst in Albanië. Ook is de regel dat je hetzelfde identiteitsdocument gebruikt bij het binnenkomen als bij het verlaten van het land.
Roaming
Wil je na je vakantie geen bom van een gsm rekening in je brievenbus vinden lees dan dit even door. Roaming in Albanië is peperduur. Naargelang de maatschappij kan dit oplopen naar ettelijke Euro’s per minuut. We hebben het dan nog niet over data roaming. Dit zet je best meteen uit voor je in Tirana aankomt. Ja, dat begrijp ik. Je blijft wel graag in contact met het thuisfront. Al is het maar om zeker te zijn dat de buurman de planten op tijd water geeft.
Dit kun je het best oplossen door:
- ofwel een speciale formule aan te vragen bij je provider, maar dit blijft duur;
- ofwel een travelsim zoals die van Tellink Roaming aan te schaffen;
- ofwel gewoon ter plaatse een simkaart kopen van een Albanese provider.
Maar dan betalen diegenen die je bellen een kleine 50 ct per minuut. Maar bij dergelijke simkaart hoort ook enkele Gb data en dan kan je gratis via alternatieve kanalen met elkaar praten.